Borçelik, Türkiye Demir Çelik Sektörünün İlk TCFD Raporunu Yayınladı
Borusan Kümelenmesi şirketlerinden Borçelik, sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında “İklim, İnsan, İnovasyon” başlıkları altında Çalışma Grubu İklimle İlgili Finansal Bildirimler (TCFD) raporunu yayınladı. Türkiye’de demir çelik sektöründe bu raporu alan ilk şirket olan Borçelik, faaliyetlerinden kaynaklanan emisyonlarını 2030 yılına kadar yüzde 47 oranında azaltmayı ve 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşmayı hedefliyor.
Türkiye’nin en büyük ve en kaliteli galvanizli çelik üreticisi Borçelik, G20 ülkeleri Finansal İstikrar Konseyi’nin (FSB) 2015 yılında oluşturduğu TCFD (İklimle İlgili Finansal Bildirim Görev Gücü) raporunu yayımladı. İklim krizini temel alan ve sıkıntıya çözüm üretme vizyonuyla hareket eden Borçelik, raporla birlikte sürdürülebilirlik odaklı daha fazla yatırımcı ile iş birliği geliştirmeyi ve topluma değer katan yeni projeler üretmeyi hedefliyor.
Dekarbonizasyon eylem planı ile hedefine ulaşacak
Şirket olarak son iki yılda sürdürülebilirlik adına çelik departmanında öncü çalışmalara imza attıklarını belirten Borçelik Genel Müdürü Kerem Çakır, “Sorumlu Çelik’e kabul edilen ilk yassı çelik üreticilerinden biriyiz. Çevresel ve sosyal açıdan sorumlu çelik üretimine odaklanan Dernek. Küresel İlkeler Sözleşmesi üyeliğimiz ile de dünyanın en büyük kurumsal sürdürülebilirlik girişiminin bir parçasıyız. Sürdürülebilirlik alanındaki kararlı duruşumuzu TCFD raporu ile bir adım öteye taşımanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Çakır, TCFD raporunun Borçelik’e katkısı hakkında şu değerlendirmede bulundu: “TCFD, yayına girdiği 2015 yılından bu yana şirketlerin iklim krizine karşı kurumsal yönetişim, strateji, risk/fırsatlar ve hedeflerine yönelik bir raporlama çerçevesi oluşturuyor. TCFD ile şirketler, yatırımcılarına ve diğer paydaşlarına iklim krizine karşı eylemleri hakkında dengeli, şeffaf ve sağlam bilgiler sağlamayı taahhüt ediyor. Borçelik olarak oluşturduğumuz dekarbonizasyon eylem planı ile operasyonlarımızdan kaynaklanan emisyonları 2030 yılına kadar yüzde 47 oranında azaltmayı ve 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşmayı hedefliyoruz. Planımız kapsamında emisyonları azaltmak için yatırımlara ve güç verimliliği projelerine odaklanıyoruz. doğal gaz ve elektrik tüketimi ve belirli alanlarda süreçlerimizi daha sürdürülebilir hale getirmek için hidrojen santrali yatırımı yapmayı planlıyoruz. Yenilenebilir enerji üretimi ve kullanımına yönelik olarak Gemlik’teki ana fabrikamızda pilot GES yatırımını tamamladık. Manisa Çelik Servis Merkezimizde GES yatırımlarımıza devam ediyoruz. RES projemiz için Borusan EnBw Power ile çalışıyoruz. TCFD raporu ile sürdürülebilirlik konusundaki yatırımlarımızı çeşitlendirmeyi hedefliyoruz.”
Borçelik, faaliyetlerinden kaynaklanan emisyonların yanı sıra, hammadde kullanımı ve hammaddelerin taşınmasından kaynaklanan dolaylı emisyonlarını azaltmak için çalışmalarını sürdürmektedir. Bunun için ticari koşulları da dikkate alarak düşük emisyonlu hammadde kaynaklarından tedarik etmeye yönelik çalışmalar yürütür.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı